fredag 7 november 2014

Mellan lyft och satsningar på ESD

Äntligen! Orden är uttalade, tärningen är kastad, utmaningen ligger på bordet! SNF vill ha en omfattande, seriös och konkret satsning på ESD.

Idag sitter jag och 499 andra på den gamla biografen Rival på söder i Stockholm. Naturskyddsföreningen anordnar konferensen Rädd eller förberedd #framtidensskola, där utbildningens roll för hur ett hållbart samhälle ska diskuteras. Skolan ska vara en plats där elever utvecklar kraft och mod och får gedigna kunskaper och en känsla av att vara förberedda för att ta ansvar i ett föränderligt samhälle. Som det är idag visar forskning att ungdomar från tolvårsåldern och uppåt snarare uppvisar en inlärd hopplöshet i känslor inför framtiden.

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen inleder dagen med att berätta att hon saknar modiga, kloka och handlingskraftiga beslutsfattare när det gäller att satsa på utbildning för hållbar utveckling, ESD.

SNF ställer därför fyra tydliga och konkreta krav på politikerna  när det gäller utbildning för hållbar utveckling. Först av allt ska ett hållbarhetslyft införas som ska innebära att regeringen inför en fyraårig satsning på ESD. För det andra ska hållbarhetsfrågor in i de punkter som skolinspektionen tar upp vid skolbesök. För det tredje ska lärarutbildningen få ett större inslag av ESD. För det fjärde ska kommunerna och friskolorna upprätta ett systematiskt kvalitetsarbete runt ESD.

Satsningen innebär en ökad press på politikerna att ta in ESD i utbildningen på flera plan, något som uttryckligen förespråkas i politiska dokument på både nationell och internationell nivå. Som det ser ut idag har dessa formuleringar inget tydligt stöd i verksamheten.

Nästa talare är skolminister Gustav Fridolin. Han pratar om elevers förutsättningar att klara de krav som skolan ställer på dem, han hänvisar till att skolan kan vara en bärare av kultur som kan leda till den livsstilsförändring som är nödvändig för att leva upp till den gamla devisen Byt livsstil – inte klimat. Vidare klagar han lite på tidigare regering och berättar att den här regeringen ska satsa på att bygga om skolor till klimatsmarta byggnader, samt delta i internationell samverkan om ESD.

På frågan om hur han ser på de satsningar SNF just föreslog säger han att regeringen ska ta sitt ansvar. Men inte i fom av ett lyft, utan satsningar på ett skolutvecklingsprogram som där det finns utrymme för ESD att vara en del. Till det ska lärare få de förutsättningar de behöver för att utveckla engagemanget för hållbarhetsfrågor. Kompetensutveckling och verktyg för att hantera ESD är det han erbjuder. Och det är ett löfte. Satsningen kommer. Men i vilken form var inte tydligt.

Jämförs avtrycket av SNF:s konkreta förslag till satsning på ESD med skolministerns idéer blir det enligt min bedömning ett klart 1-0 till de tydliga och omfattande förändringar som föreslås på utbildningens alla nivåer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar